Fiskere og sømænd i Smålandsfarvandet

Udfor den nordlige del af Lolland ligger den lille ø, Rågø, på 80 ha. Hans Jørgen Jørgensen var bosat på Rågø i 1920´erne og ernærede sig som fisker. Sønnen, Sigvard, boede også på øen, hvor der levede 22 mennesker. Sigvard var både fisker og lods.

På øen var der en lodsstation for de skibe, der skulle gennem den smalle rende, Ståldyb, mellem Rågø og Fejø på sejladsen til og fra Kragenæs og Bandholm. Der var skole på Rågø indtil i begyndelsen af 60’erne, hvor affolkningen tog fart. I 1998 blev Rågø købt af Aage V. Jensen Naturfond, som bruger øens isolerede placering i Smålandsfarvandet til en genbank for danske buske og træer. Syd for Rågø på Lollands nordkyst ligger Urne havn, hvorfra der gik postbåd til Rågø. I den lille havn lå Julius August Christiansens båd. Julius brugte sin båd til at fiske fra, og det var især ål, han fiskede. Ålene blev fanget om natten, hvor han lokkede ålene til med lys og fangede dem ved at støde et ålejern ned i dem. Denne barbariske form for ålefiskeri er heldigvis ikke længere tilladt.